Jelen oldal csak segítség azok számára, akik gluténmentes étrendet folytatnak! Általam kipróbált receptek, melyeket újságból, könyvből, internetről gyűjtöttem - esetleg némileg változtattam rajta! Gluténérzékenyek sok finom gluténmentes étel receptjét találják itt!
Megtalálható gluténmentes (GM) receptek:
- sütemények, desszertek
- levesek
- főételek
S ü t e m é n y e k, d e s s z e r t e k
Sós süti
25 dkg margarin
25 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
1 tk só
2 tojás
a tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Pihentetjük fél órát. Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, margarinnal kikent tepsibe tesszük. A tetejét tojással megkenjük, reszelt sajjtal/köménymaggal megszórjuk, 10-15 perc alatt megsütjük.
Meggyes bedobálós
18 dkg Rama
25 dkg cukor
4 db tojás
25 dkg kukoricaliszt és rizsliszt (kb. fele-fele)
1 cs. gm sütőpor
1/2 l meggybefőtt
1 nagy kanál tejföl
Elkészítés:
Tojás sárgájás, rama-t, cukrot összekeverem habosra, utána a tejfölt hozzáteszem, majd a lisztet és a sütőport is. Tojás fehérjét külön habosra verem, aztán hozzáadom előbbihez. Összekeverem. Sütőbe helyezés előtt bedobálom a lecsorgatott meggyet. Mikor pirul a teteje (kb 30 p.) akkor jó.
Túrós egérke
15 dkg rizslisz
15 dkg kukoricaliszt
25 dkg túró
3 tojás
fél tejföl
1 sütőpor
Elkészítés:
Az egészet egy masszában összekeverem! 1 órát pihentem. Olajat hevítek, majd két evőkanál segítségével kis adagokat az olajban kisütök. Porcukorral, lekvárral tálalom...
Palacsinta (7-8 db)
2 tojás
4 dl tej
10 dkg liszt
csipet só
1 kk cukor
3-4 ek olaj
Elkészítés:
Összekeverem, majd merőkanállal adagolva serpenyőben kisütöm. Minden sütés előtt egy pici olajat érdemes tenni a serpenyőbe.
Tejbegríz
1/2 l tej
kb. 10 ek. gluténmentes dara (pl. Femini)
3 ek. cukor
Elkészítés:
Felforraljuk a tejet, lassan beleszórjuk a darát, közben kevergetjük, hozzáadjuk a cukrot. Addig készítjük míg besűrűsödik. Azonnali fogyaszásra, mert hamar összeáll.
Sacher torta
Tészta hozzávalói:
8 dkg rizsliszt
8 dkg kukoricaliszt
15 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé
15 dkg Rama
6 db tojás
2 kávéskanál sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
Mázhoz:
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
baracklekvár
Elkészítés:
A margarint az olvasztott csokoládéval keverem, a tojások sárgáját pedig a cukorral habosra keverem. A két masszát együtt tovább habosítjuk. A tojások fehérjéhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, csipet sót, 5 g porcukrot és kemény habbá verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a habbal felváltva a masszához keverjük. Egy tortaformát kivajazunk (vagy sütőpapírral kibélelünk), beleöntjük a masszát. Előmelegített, 150 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Miután kihűlt, kettévágjuk. A két réteg között, valamint a torta tetejét baracklekvárral ízlés szerint bekenjük.
Elkészítjük a mázat. A cukrot felöntjü és kb fél dl vízzel és addig forrósítjuk míg a cukor elolvad. Ezután hozzáadagoljuk a csokoládét, összedolgozzuk, majd bevonjuk vele a tortát. (hamar dermed!)
Vaníliás/puncsos/csokoládés puding
Haas pudingporból (zacskóján rajta van az elkészítési mód). Én megszórtam gluténmentes csokicseppel (Budapesten a Táplálékallergia Centrumban vettem)
L e v e s e k
Paradicsomleves
olaj
1 kanál liszt
paradicsomlé (1 dobozos)
cukor
2-3 dl víz
1 csapott kávéskanál bazsalikom
Elkészítés:
Olajon megpirítom a lisztet. Ráöntöm a paradicsomlét, majd a vizet. Összeforralom. Mikor forr beleteszem a cukrot (ízlés szerint), majd a bazsalikomot. Ismét felforralom és kész is.
Tejfölös zöldbableves
50 dkg zöldbab
3 ek olaj
2 ek liszt
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
csokor petrezselyem
1 evőkanál ecet
pirospaprika
só
1,5 l csontlé/víz
Elkészítés:
Zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, majd a csontlében puhára főzzük. Közben az olajból és lisztből rántás készítek, ebbe belekeverjük a vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, pirospaprikát, felöntjük kevés langyos vízzel, vagy a leves levével. Hozzáadjuk a leveshez, összeforraljuk, sóval és ecettel ízesítjük. A legvégén hozzáadjuk a tejfölt (leves levével vagy langyos vízzel átmelegítetten).
Húsleves
Kb fél kg csirkeaprólék
3 sárgarépa
2 fehérrépa
fél zeller
fél karalábé
1 paradicsom
10 dkg borsó
2 szál petrezselyem
só,
késhegynyi pirospaprika,
3-4 szem egész bors,
1-2 tk. gm-es ételízesítő
Elkészítés:
A csirkeaprólékot felteszem főni, mikor habzik lekanalazom róla. Utána hozzáadom a megtisztított zöldségeket, fűszereket. Majd lassú tűzöm tovább főzöm 2-3 órán keresztül. Főzünk hozzá gluténmentes cérnametéltet vagy kagylótésztát.
Gulyásleves
Kb 25 dkg pulykamell
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
2 közepes burgonya
1-2 szál petrezselyem
só, bors, pirospaprika, köménymag
1-2 tk. gm-es ételízesítő
olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst, pár percig pároljuk. Utána levesszük a lángról és megszórjuk pirospaprikával, felöntjük annyi vízzel hogy éppen ellepje. Addig főzzük míg félpuha nem lesz, ekkor beletesszük a többi hozzávalót, felöntjük még vízzel és tovább főzzük. A burgonyát akkor tesszük hozzá, mikor a leves már majdnem készen van, ezután készre főzzük.
Zöldborsóleves
1 üveg vagy fagyasztott borsó
3 sárgarépa
1 fehérrépa
1 paradicsom
2 szál petrezselyem
só, bors, pirospaprika, csipet cukor
1-2 tk. gm-es ételízesítő
Elkészítés:
Kevés olajon a borsót kicsit megpároljuk. Utána hozzátesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát pár percig öszeforgatjuk, majd felöntjük vízzel, beletesszük a paradicsomot, petrezselymet és a fűszereket, majd fedő alatt addig főzzük míg minden puha nem lesz.
Meggyleves
1 üveg magozott meggy
2 ek. rizsliszt
1 pohár tejföl
cukor, szegfűszeg, fahéj
Elkészítés:
A meggyet hideg vízben feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, mikor forr, beeletesszük az ízlés szerinti cukrot. Eközben a tejfölt a riszliszttel simára keverem, majd folyamatos keverésnél a leveshez adom és felforralom. Hidegen fogyasztva a legfinomabb.
F ő é t e l e k
Fasírt
50 dkg darált hús
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
pirospaprika
őrölt bors
só
(gluténmentes zsemlemorzsa)
Elkészítés:
A fenti összetevőket összekeverem. A pirospaprikát, sót, borsot ízlés szerint adagolom. Majd kis golyócskákat készítek, meghempergetem a zsemlemorzsában, majd kisütöm olajban.
Húspogácsa
Elkészítése ugyanaz, mint a (fenti) fasírté, viszont a hagymát kihagyjuk és nem golyócskákat, hanem lapos pogácsákat készítünk a masszából és úgy sütjük ki.
Zöldborsófőzelék
1 kg zöldborsó (üveges v. fagyasztott)
2-3 ek. olaj
kb. 3 kanál rizsliszt
fél pohár tejföl
só, kis cukor, esetleg kis pirospaprika
Elkészítés:
Olajon pár percig párolom a borsót, ha teszünk bele pirospaprikát akkor megszórom, majd felöntöm vízzel. Sóval, cukorral ízesítem, puhára főzöm. Eközben a tejfölben elkeverem a rizslisztet, folyamatos keverés mellett hozzáadom és besűrítem a főzeléket.
Krumplifőzelék
1 kg burgonya
só, pirospaprika, babérlevél
1-2 tk. gm-es ételízesítő
fél pohár tejföl
2 ek. rizsliszt
Elkészítés:
A karikákra vágott krumplit felteszem főni az ételízesítővel, sóval, babérlevéllel együtt. Eközben a fél pohár tejfölt elkeverem a rizsliszttel és a pirospaprikával. Mikor megpuhult a krumpli hozzáadom a tejfölös keveréket, felfőzöm és már ehető is.
Saját noname recept - rakott
2 db paradicsom
bacon szalonna
gála sült sonka (mely gluténmentes)
6-8 db burgonya
tejföl
sajt
olaj
só
oregano
Elkészítés:
Gyakorlatilag mintha a rakott krumplit készíteném. Burgonyát megfőzöm, megpucolom. Tepsibe olajat teszek utána sorban burgonya, só, sonka, bacon, burgonya, só, tejföl, sonka, bacon, paradicsom, sajtszórat, oregano. Kinek hogy tetszik. S utána sütő és 20-25 p múlva már ehető is.
Saját recept - Fetás, paradicsomos csirkecsíkok
1/2 csirkemell filé
1-2 ek mustár
1 tk bazsalikom
1 db paradicsom
feta sajt (ízlés szerint)
pici bors
sajt
só
Elkészítés:
Csirkét csíkokra vágom. Mustárral, bazsalkommal, borssal, sóval összekeverem, majd egy serpenyőben megpirítom. Külön a paradicsomot, fetasajot serpenyőben összerottyantom (nem kell sok idő!). Utána üvegtál alján szétterítem a csirkét, rajta a paradicsomos-fetás készítményt, sajtot reszelek rá és sütőben kb. 20 p alatt elkészítem.
Mentás-lime-os húsgolyók
50 dkg darált hús
1 szál újhagyma vagy kevés póréhagyma
1 sárgarépa
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 ek petrezselyem
1 ek menta
1 db lime leve
3 ek gluténmentes zsemlemorzsa
só, bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Hagymát apróra vágom, sárgarépát lereszelem, fokhagymát zúzom, petrezselymet, mentalevelet összevágom apróra. Majd minden tartozékot (kivéve 1 kanál gm morzsát) összegyúrok, kis golyókat formálok belőle, zsemlemorzsában megforgatom, kisütöm. Krumplipürével tálalom.
Lecsó
olaj
pirospaprika
só
5 paprika
4 paradicsom
2 szál újhagyma
1 zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
1 pár gluténmentes virsli
Elkészítés:
A hagymát olajon megpirítom, utána - lehúzom a tűzről - megszórom pirospaprikával. Hozzádaom a paprikát, paradicsomot, sózom. Lassú tűzön, fedő alatt főzöm. Mikor majdnem kész hozzáadom a karikára vágott virslit és még egy 10-15 percig együtt főzöm.
Rántott cukkini
1 közepes cukkini
rizsliszt
tojás
gm-es zsemlemorzsa
Elkészítés
A cukkinit ujjnyi szeletekre vágom (én kiszedem a magos részt belőle). Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatom és kisütöm olajban.
Ananászos csirkemell
2 db fél csirkemell
ananász
sonka
sajt
só
Elkészítés:
A csirkemellet megmosom, félbe vágom, ha kell kiklopfolom. Utána besózom mindkét oldalát. Ezután olajjal kikent tepsibe/jénaiba teszem, rá egy szelet sonka, jól megpakolom ananászdarabokkal, sajtot szórok rá, beteszem a sütőbe és mikor pirul a teteje akkor kész.
Paradicsomos csirkemell
2 db fél csirkemell
1 paradicsom
sonka v. bacon
sajt
só
Elkészítés:
A csirkemellet megmosom, félbe vágom, ha kell kiklopfolom. Utána besózom mindkét oldalát. Ezután olajjal kikent tepsibe/jénaiba teszem, rá egy szelet sonka vagy bacon, paradicsomkarikák, sajt, beteszem a sütőbe és mior pirulni kezd a teteje akkor kész.
Hagymás pirított máj
50 dkg csirkemáj
1-2 fej vöröshagyma
olaj
bors
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, üvegesre pároljuk olajon. Hozzáadjuk a darabolt, jól megmosott csirkemájat, néhány percig pároljuk. Utána kevés viz hozzáadásával puhára főzzük, borssal ízesítjük.
Gluténmentes pizza
10 dkg kukoricaliszt
15 dkg rizsliszt
1 közepes burgonya
kb 2 dl víz
10 dkg élesztő
2 ek olaj
1 tk só
kis Rama
ketchup
oregano
só
feltét (kinek mi )
Elkészítés:
A burgonyát megfőzöm héjában. Utána összetöröm, majd a lisztekkel, sóval, olajjal, valamint az 1 dl langyos vízben felfuttatott élesztővel elkeverem, hozzá annyi vizet adok, hogy egy jól keverhető, de azért masszív masszát kapjak. Fél órát pihentetem! Utána kiegyengetem a tepsiben (amit vajjal kikentem), majd 170 fokon, 10-15 percig sütöm. Utána a ketchupből/sóból/oreganoból egy öntetet készítek, melyet rákenek és felteszem a feltéteket (ízlés szerint, én sonka/paradicsom/sajtot szoktam). Majd újabb 15-20 percig sütöm és kész.
Hírek
Március 14-15.-én a hó kiváltotta katasztrófahelyzetben Fejér megyében (és még sok egyéb megyében) igazi összefogásról tettek az emberek tanúbizonyságot! Mentek, segítettek ahol tudtak a rászorulókon... Öröm volt hallani! Minden nap így kéne tennünk...
Mindenkinek kívánok szeretetben gazdag, sikeres, örömteli új évet! :-)
Érkezik a tél, a hideg...de a gyermekünk, családunk, barátaink szeretete melegséggel tölt el... Remélem mindenkit!
Talán még kellemes idő lesz egy kis kirándulásra, jó levegőre, napfényben úszkálásra :-)
www.naturahirek.hu/gluten-a-rejtett-gyilkos/
Hallgassunk valami jó zenét, olvassunk egy jó könyvet...feldob :-)
Könyvajánlat: Kurt Tepperwein - Válságból fakadó új élet. Érdekes olvasmány pszichológiát kedvelőknek illetve akik nem találják a kiutat küzdelmeikből :-)
...és jön a suli. Ez megmozgatja az egész családot, pénztárcát sajnos, DE egy a lényeg szeressük, figyeljünk egymásra
Lassan mindenki feltöltődik, magába szívja a napsugarak erejét :-) Jön a suli, munka, ősz...
Itt az őrült meleg, no meg a Vakáció :-) Minél több fürdést kívánok és persze a napfény éltető, pozitív energiáit :-)
Boldog gyermeknapot minden kisebb és nagyobb gyermeknek illetve gyermeklelkű felnőttnek :-)
Minden anyukának és nagymamának nagyon boldog Anyák napját!
A hosszú hétvégére megérkezett a nyár... napsütés, kék ég, fagyi, emberek, boldogság :-) Jó pihenést!
Kellemes, sonkaevős, locsolkodós húsvéti ünnepeket kívánok! :-)
Bővült a választék :-) Kirándulóhely javaslataimmal... Remélem hasznos lesz!
Kellemes, pihentető, napsütéses hosszú hétvégét!
Boldog Nőnapot kívánok minden nőtársamnak! Virágokkal, szeretettel, szerelemmel, törődéssel egyetemben :-)
Megérkezett a tavasz a maga melengető sugaraival, feltöltő energiáival, illataival :-)
Jó levegő, szánkózás, séta, felfrissülés, tisztaság, fehérség, öröm, mosoly... :-)
Feltölt, energiát ad, kapaszkodót nyújt... a Hogyan legyünk boldogok c. könyv!
Ajánlott olvasmány, Nők Lapja Psziché, nem csak nőknek! Hasznos dolgokkal teli újság.
Mintegy fél év készülődés után 2012. januárjában a nyilvánosság elé tárom művemet...remélem tetszeni fog :-)